MILLION THANKS kepada yang sudi singgah di SCLover Collection. "SPECIAL THANKS" pada FOLLOWERS "n" FRIENDS yang menyokong SCLover Collection. Luv "N" Regards dr SCLover

Tuesday, May 10, 2011

TOTE BAG + KATAK HIJAU

Sedih tengok beg nih.... nak tahu kenapa?? ...   jom zoom dan tengok betul2... 
Makin dekat makin terserlah ...huhuhu
Udah ler tadi (Isnin) macam tak ada mood nak menjahit dan potong kain ... 
  
Memandangkan kain petak nih dah di potong  - so harapannya WIP  nih biarlah sempurna..
Apa nak buat ... lain di harap ... lain jadik nya...
Tengok beg nih dari jauh @ luar... nampak macam biasa aje... 
Kalau tengok kat luar nampak "something".... ntah .. susah nak cakap..

Geram @ sedeyyyy sungguh kalau menjahit tak menjadi nih...
Tak apelah .... mak cik simpan ajelah.... 

******** SELESAI KISAH BEG  ********

Jom layan gambar ni pulak..
Malam tadi ..... tetiba dapat "bingkisan cinta " dari Azra...
Khas untuk Ibu katanya..."SELAMAT HARI IBU"
Tersentuh hati saya... lucu pun ada ...
Jom Tengok .... Katak Hijau  by Azra...
 Kenapa Katak Hijau ? tanya saya... dia suka , katanya ...
Kebetulan , sebelum tu, kakaknya @ anak sulong saya ada melukis imej yang sama...
Jadi disebabkan suka dengan gambar tu... dia lukiskan semula ikut kreativiti dia sendiri ....

Kalau di tengok lirik mata Katak Hijau tuh... terasa macam sama dengan perasaan  saya pulak...
Muka 10 sen @ muka sedeyyyyy... sebab beg tak jadi ... huhuhu
Apa pun , Terima Kasih Azra... Ibu .... sayang kamu semua ...

Interested with available item: Email @ sms  ...
http://sewcraftlover71.blogspot.com/2011/04/shoulder-bag-cum-sling-bag.html

13 comments:

Liza A. said...

Liza nampak design tu senget, yg tu ke yg akak susah hatikan tu?

SCLover said...

satu: senget
Kedua: jahitan pun tak nak kemas - tak tahu kenapa?tension benang ok aje...

walaupun namp.senget tp sebenarnya ukuran da sama... Bila tengok2 balik, akak rasa drip kain tu...(huhuhu... salahkan kain plak !!) tapi yerr...walaupun ukuran dah sama - tapi printed petak tu - senget... jadi completed bag pun akan kelihatannya senget. so bila letak, mata kita akan fokus pada apa yg kita namp...huhuhu..

blog-tips-kurus said...

tu la namenye SENI kak.. hehe! :-)

Anic said...

I think it is still a very nice bag.. The senget add character to the bag... :)

I feel that it is very difficult to align line/checks print nicely.

I heard that prewash helps to align the check print.. but i haven't tried.

SCLover said...

blog-tip : heheheh... buat kita sedey betul...

Anic: thanks...today My sweet Azra bring her telekung to school by using this bag... Look at the bag after accupied with thing inside - seems nothing goes wrong...only the stitches ,irritate my eyes. it goes up and down.

Yes, agreed - a bit hard to align the checks print . I got 4 checks print with diff. colors..
1: choc : well done
2: red : huhu ....
3 & 4: Blue & Blue + pink - need to check later...huhuhu.. make me trembling all over... :-(

will try to pre-wash this red - who knows - can help to align the checks

[ afiza* ] said...

xper kak.. senget pon cantik.. that's the art of sewing..kdg2 fiza jahit checks print pon.. time potong cantik ikut line.. tp time jahit tau da lari.. =(

Mila@Rimbun said...

pada mata saya ok jer walaupon sengat.. nampak berseni skit hehhe. tak pernah try checks print lagi as body, but as binding dah pernh cuba, mmg nampak senget benget tuh, maybe akak bole potong serong kut, maka tersembunyilah kesengetannyer hahaha.. apolah ayat saya niii

comel jer katak tuh hehehe.. pandai anak ibu yerr

SoNice said...

sy rasa ok je beg tu...cantik je ngan kombinasi palin merah tu..
mungkin kena pakai petua kebanyakan designer beg omputih..iaitu potong kain ikut grain dia...rasanya la kot...
sy penah jahit beg pakai checkered print jugak..sy potong siap2 senget 90 degree...eheheh..jahit guna kain petak2 ni mmg buat mata kita berpinau2 sikit...tu yg kita rasa mcm tak senger tapi sebenarnya senget..mcm ilusi optik gitu...

SCLover said...

soNice. hik hik hik... ada lagi dua xtra checks utk sya buat xprimen... rehat kejap..ilang tension.. kang petak jadinya kepala nih...

Liza A. said...

Saya cukup stress bila kena jahit guna kain stripes or checkered...kalau boleh nak avoid lgsg design sebegini, even if senget tu seni, sakit mata tgk :( hehe....tak boleh...tak boleh...
Liza juga baru melalui hari yg kak lalui, nak buat satu clutch...ada shj yg tak kena, kenabuka jahitan dan jahit semula berkali-kali :( Rasanya, akan ada time2 macam tu sesekali...

TinyTini said...

saya nampak perfect je kak..senget tu seni lah..ok ape..eheehe..

Yayunk Syamie said...

menarik ape beg ni akak....i like red very much.( ^ _ ^ )...biru pon addict gak.2 kaler yg saya sgt suke.saya dah zoom tadi.ok je beg tu.maybe stripe die tak same,tu je.tips nak potong kain stripe mmg kene ikut stipes.jgn ikut benang die.confirm senget...tak semua kain tu benang die same kak.ade yg senget.in this case, akak kene draw patern lar kat paper, baru tak senget corak die.huhuhu....tips ni saya amik dari mak saya.coz die tailor langsir...hehehe

SCLover said...

thanks yayunk dear...
hik hik hik... kalau kes nak draw pattern kat kertas nih... mmg mak cik M**** !!tak ape... dapat idea baru... kain checked - cantik kalau buat tali beg silang..