MILLION THANKS kepada yang sudi singgah di SCLover Collection. "SPECIAL THANKS" pada FOLLOWERS "n" FRIENDS yang menyokong SCLover Collection. Luv "N" Regards dr SCLover

Tuesday, January 25, 2011

POSLAJU RATE - UPDATED

Salam buat semua kawan2 crafter @ blogger yang sudi singgah di sini. Terima kasih jugak pada kawan2 yang sudi berkongsi info pada  tajuk hangat semalam.."KOS POSLAJU"
Ok..  sebagaimana dijanjikan semalam...hari ini saya nak tanya tentang dekat pejabat pos apa tu "dimensi" dan cemana kiraan dibuat...Moga ada sedikit kelegaan pada pada kita semua...
Tarikh/Masa: 25 Jan 2011 -  (petang)
Lokasi : Kaunter No 2 .Pejabat Pos XXXXX..
Jom buat skrip, drama hari ini..
SCLover :  En.... Boleh bgtau saya tak tentang  dimensi @ukuran yang kadangkala diambil kira bila kita pos barang tu... Berapa dimensi maksima ... maksud saya , supaya kos kita tak jadi mahal...(ntah bahasa saya ok ke tak... tapi apa kisah.. asal sya faham dan dia faham dah ler...hik hik hik..)

P.Pos : mmmm.... Bungkusan tu kalau dah capai 30cm X 30cm.... nanti kita akan kira mana satu yang lebih berat...maknanya kalau ringan pun dia akan kira lebih ....

SCLover : ooo... camtu... so kalau dah 30cm X 30cm tak boleh lah??? (lagi mau tanya ka??? sebab dok imagine dalam kepala nih... 30cm tu pendek aja...)

P.Pos : Pastikan ukuran kecik dari 30cm X 30cm lah ......

SCLover : Ok ...tima kasih...

Untuk hari ni... beg saya berukuran lebih kurang 13" X 12"
Masa bungkus tadi , saya lipat dua... (mak cik dah lebih beringat2).so dimensinya jadi lebih kurang 30cm++ (Panjang) x 20cm(Tinggi) -(Dimensinya dah jadi satu pendek dan satu panjang)
Berat 400 gram ++ ..Kos 5.75 - kos normal lah tuh.....


KESIMPULAN: 
Bungkusan poslaju mesti dibawah dari dimensi 30cm X 30cm..
Sebenarnya  30cm X 30cm.. tu kontot ajer...
Kalau tidak ...jangan terkejut nanti kalau kos lain akan di applikasikan....

Ok saya harap informasi ni dapat dikongsi dengan kawan2 semua...

Terima kasih kepada semua kawan2 yang sudi singgah dan respon pada topik nih... 
Terima kasih  kerana sudi berkongsi info di sini...
Sayangggggg............... kawan2 semua.

3 comments:

Uban Putih said...

Follow http://blogguideshare.blogspot.com/ to get weekly update about tips and some info in building a blog

Yati said...

Thanks SCLover, tolong tanyakan pada post office tentang dimension tu. Sangat membantu.
Yati nak betulkan link yang Yati bagi haritu.
Pos Malaysia suka hati je dah tukar website baru. Patut la dari haritu tak boleh bukak. Ini link untuk parcel rate
http://www.pos.com.my/pos/appl/parcel_rate.asp

Ni link untuk rate pos laju
http://www.pos.com.my/pos/services/fast_mail/service/domestic/nextday.aspx

Harap bermanfaat pada semua.

SCLover said...

thx yati...