MILLION THANKS kepada yang sudi singgah di SCLover Collection. "SPECIAL THANKS" pada FOLLOWERS "n" FRIENDS yang menyokong SCLover Collection. Luv "N" Regards dr SCLover

Monday, January 24, 2011

POSLAJU RATE @ KOS POSLAJU

SALAM PADA SEMUA YANG SUDI SINGGAH DI : SCLover Collection
Post ni sebenarnya nak share info dan dalam masa yang sama nak mintak kawan2 @ sesiapa yang tahu @ ada pengalaman untuk berkongsi dengan saya berdasarkan  pengalaman saya pada Jumaat ( 21 Jan 2011).Tapi tak pandai nak cerita @ mukadimah segala bagai...huhuhu...so saya akan terus bagitau ajelah ye
Mungkin benda ni dah lama applied dan saya aje yang ketinggalan (sebab tak pernah kena) @ memang benda baru..

Jumaat ( 21 Jan 2011) Saya ke pejabat pos untuk buat poslaju  - 2 bungkusan beg .
1- Yang pertama tu mmg cinonet aje... so berat  dia pun 0.097kg (as written by hand and komputer printed kat slip tu) charge poslaju  - total RM5.73  - ok puas hati..!! 
2- Bungkusan beg sederhana besar ..(dimensi asal beg 12 X 13 so bila dah jadi bungkusan ianya  jadi 38/31/8 cm @ seperti yang ditulis kat slip) kos pulak RM12.09. Berat ditulis dengan tangan 0.631kg .tapi printed by komputer 1.571kg...

Sebenarnya masa kat kaunter tu pun sya agak terkejut kenapa mahal sangat untuk 2 bungkusan Total kos RM17++... tapi disebabkan   pelanggan yang menunggu di kaunter hari tu SANGAT RAMAI   dan kaunter  pulak cuma 2.. saya diamkan aje.. dalam hati saya , tak apelah nanti balik rumah sya semak..(tindakan tak cerdik@bijak  sebagai pengguna sebenarnya !!!)...pastu pulak saya nak cepat tengahari nak amik anak sekolah pulak...dah ler menunggu nombor giliran pun sejam !!!  lagipun boleh dikatakan dalam seminggu 2x sya akan ke pejabat pos so sya semak dulu then nanti tanyakan bila ke sana lagi..

BILA DAH BALIK RUMAH...
Saya pun terus semak..sebab tak sabar nak tau lagipun segala slip tu saya nak simpan..
Slip 1 - OK..  beress!!! - 

Slip 2 - Berat ditulis tulisan tangan 0.631kg tapi berat printed  komputer pulak 1.5kg - kos RM12.09... Kenapa erk??? sebelum ni tak pernah pun....

huh ..makcik memang suspen....cemana nak semak .Tak kan nak start kereta ke sana lagi... nak tpon nombor ape?? 103 ler jalan nyer.. Dipendekkan cerita saya pun telepon ke pejabat pos berkenaan .... yang menjawab tu lelaki dan sya rasa staff yang berurusan dengan saya tadi... sebab kat sana ada 3 orang aje staff ... 2 lagi pompuan...sah !! dia lah orangnya..

Saya pun tanya:
1 -Kenapa ada perbezaan hand written dan komputer printed.
2- Kenapa kos jadi mahal - 2x ganda !!

Jawapannya
ooooo... yang tu kak... tadi sya pun lupa nak bgtau ..(maknanya dia ingat  la tuh..huhuhu)
Bungkusan tu walaupun ringan tapi dimensi nya dah lebih ..(tak pulak dia bgtau standard dimensi + sya pun tak tanya) so walaupun ringan tapi kita akan charge lebih..saya  tanya lagi... wlaupun berat tak sampai 1kg tapi kos yang kena sama dengan 1.5kg ?? ..jawabnya:  Ye... dan sepanjang bercakap tu dia pun kedengarannya rushing dan tak ada pulak nak short brief @ bgtau tentang dimensi yang dia maksudkan tadi - even just a brief...

KESIMPULAN + Q  IN MY MIND: 
Ada sesiapa pernah mengalami macam saya 
Kadar baru ke sebab selama nih tak macam nih

Lagi satu.. kalau macam nih susah jugak...  Kos barang online akan jadi naik lagi... disebabkan postage...
Serba salah jadinya.. Tak diikutkan naik@ ikut current rate postage cemana pulak ??? tak mampu pulak nak "absorb" kos ni... Bila di naikkan kesian pada yang setia mengikut dan membeli...

Memang betul2 rasa serba salah..dan rasa tak seronok...pasal tetiba aje nak bgtau kos dah naik...
Tapi jauh di sudut hati.... benar2 berharap agar yang sudi membeli faham keadaan ni....

Bermula dari 24 Jan 2011 -  KOS POSLAJU  untuk beg yang bersaiz medium dan keatas adalah sebanyak RM10  @ akan diberitahu mengikut kos sebenar...
POSLAJU :  RM6 - still applied to small item  ... (kalau sekadar mini sling bag  - kos still RM6)

21 comments:

Yati said...

SCLover,
untuk pos laju, memang kalau barang besar, dia charge lebih, walau pun ringan je. Yati tak pasti had besor dia. Dulu pernah terkena juga.
Selalunya, Yati check kat sini dulu
http://www.pos.com.my/WebsiteBM/main2.asp?c=/WebsiteBM/PostageRates/PostageMain.htm
Tapi masa Yati tulis komen ni, website nya temporarily unavailable.
Weight barang dulu kat rumah. Campur kos pos yang boleh dapat dari page atas. Bagus ada mesin penimbang khas untuk produk kita.
Pos Malaysia ni pun kadang-kadang tak betul juga. Tu kadang-kadang Yati lagi suka guna courier je. Skynet pun bagus. Barang besor pun RM10 je dia caj. Takde la sampai berbelas ringgit guna poslaju.

SCLover said...

thanks yati... huhuhu ..buat kita conpius betul..herannya sebelum ni tak ada plak....erm... kalau camni .. kena tengok2 alternative ler... thx yati..

Liza A. said...

ye nih kak? saya baru nak kena gi poslaju antar brg...ala, takkan naik lagi kosnye...? Ingat tu jika naik kita kena guna PosDaftar lah kot, tp PosDaftar ni pun lebih kurang aje kosnya...susah mcm ni, takkan lah harga delivery lg mahal dr barang pula!! sighs.

Anonymous said...

salam..


charge pos ikut dimension.. elak bungkus barangan dengan kotak yg besar, kerana walaupun beratnya tak seberapa, tp occupied byk ruang 'kargo'.. elok carik sampul besar..selamat sikit :D

SueRosly said...

Naper mahal yeh. Sabtu lepas baru jer Su hantar 3 tote beg, rege RM 7, koz berat 0.556kg.
Next time, biler dah terasa mahal, kena tanya jam tu. kalau dah bayar n balik umah, alamat... susah jadiknye...

SCLover said...

Liza..nanti masa antar brg cuba tanyakan... confirm balik tentang dimension tuh...by the way esok sya akan pos barang lagi... insy.akan confirm apa standard dimension - in between nanti akak tengok link yang yati bg tu bila dah available)Pos daftar pun sama aje.. unless brg tu sekilo keatas..bebaloi baru sikit.sebab scaling dia agak berbeza dengan poslaju. paling jimat Parcel biasa ajelah...tapi huhuhu.. lambat dan takut tak slamat pulak..

Anonymous - thanks...saya tak pernah guna kotak masa pos brg..smua pkai brown paper..then bungkus 2 lapisan.so bungkusan lebih flexi..dan saiz beg pulak bukan patern@saiz baru..agaknya dulu sya bernasib baik sebab dikira hanya berdasarkan berat..tanpa tengok dimensi...hehehe.

Sue - apa yang akak concern poslaju dalam RM9/kg(tak msuk tax lagi)..so kalau berat 0.556kg tu ,betul la kot (bila termasuk tax lagi)....Terfikir ye..Tak boleh ke tax ni di lupuskan.. dah ler hari2 kena byr tax.beli makanan ada tax. pg jln2 tdo hotel pun ade tax.dan yg paling besar income tax lagi !!! huhuhu ..macam2 tax plak..

Utk semua yg sudi berkongsi...thx byk2...

Kak Ina said...

sclover,
akak selalu gak gunakan perkhidmatan poslaju. mmg kos akan jadi lain kalau kotak yg kita guna besar katanya sbb ambil space kat dalam van depa la. pasal demension tu mmg akak tak tanya la tapi pegawai tu kata kalau nak pos guna bungkusan kertas aja tak yah kotak2.:)

SCLover said...

kak Ina ..
thx sudi berkongsi... tu la, sya tak pkai kotak pun..bungkuih pkai kertas aja...huhuhu...esok nak attempt lagi sekali, tengok cemana ...

Da Lovely Made said...

Salam akak...
Erm...ape yang akak tulis tu saya pon penah kene.Macam akak jugak lar, at first terkezut.awat mahal sangat.Padahal barang ringan je.Rupenye macam akak cakap, die ambil kira jugak pasal dimension.Yer..saya pon pk cam akak camane nak cover harga pos yang tak menentu ni kan.So caranya, saya cover ckit harga tu atas barang...ye lar, mmg kite rase cam tak best kan.tapi itu lar hakikatnye kalau harga pos mahal.bukan harga post je...semua barang lar mahal.Kite sebagai crafter kadang nak beli bahan2 pon mahal..pastu mula pk nak letak brape agaknye harga produk kite tu...huhuhu...serba salah kan...

the^button said...

salam kak,

sye pernah kene skali..sye pos g pejabat pos biasa..felt ringan jer..tp leh charge smpai rm12.++..rupenyer die kire ukuran,panjang x lebar x tgi..huhu..mcm x best jer..

tp sye serik p pos biasa,kalo poslaju jer sye pos g pejabat poslaju.dorg pun dah knal ngan sye..so,kalo 0.6 - 0.8kg dorg still kira utk bwh 500g.dorg kte kire kawan2. ^^

SCLover said...

Da Lovely ..Thx,...erm...itu la masalahnya... mmg serba salah di buatnya.. kita pun kalau nak beli brg2 kraf online selalu dok fikir kos postage - sebab brg2 tu kadang2 kecil aje.tapi kos pos mahal.customer pun mcm kita jugak , nak beli mesti tercongak2 kos yang nak kena byr keseluruhan...

The button..thanks..
Kalau ada pilihan cam tu nak ler terus berurusan dgn P Poslaju terus ...

Haida Hussin said...

saya pun pernah terkena juga.. jadi saya dah tau dan tak akan guna kotak untuk htr barang ringan. sekarang ni kalau boleh memang saya akan terus berurusan dengan poslaju, tak nak lagi ke pejabat pos. memang serik.. :-)

contohnya: di pejabat pos ni, lain staff lain pulak kiraannya.. ntahlah kenapa. kalau yang ladies akan kira dan ukur2 setelitinya.. tapi kalau staff lelaki, diorang lebih mudah dalam soal kiraan ni.. so saya lebih suka deal dengan staff lelaki ni.

manakala di pejabat poslaju, taklah seperti pos ofis nak ukur bagai.. lebih flexible pada pandangan saya.. tak pernah lagi hantar satu beg dan kena charge RM9.45 (yup! betul tu saya pernah kena bayar RM9.45 untuk satu diaper beg di pos ofis.)

saya pun memang tak penah tanya how they charge using dimension tu.. malas nak fikir2.. so saya takkan htr barang thru pos ofis. baik saya ke pejabat poslaju terus.

SCLover said...

thx haida.... ok..kalau camtu sya akan cari pjbt poslaju di kajang nih.. rather than berurusan dengan pejabat pos biasa..leceh ler cam nih...kejap camtu kejap camnih..

ainiayu said...

salam...sy selalu guna poslaju tp bkn kt pejabat pos...sy g kedai telco & post...lbh senang & tk terlalu berkira....kajang kt mana?

SCLover said...

kajang kat area giant prima saujana tu... kedai telco & post kat mana aini ??? sya selalu p ppos tesco Kajang aje...

ainiayu said...

sy g yg plg dekat ngan umah...kt bandar teknologi kajang..ada 1 kedai sebelah restoren ibrahim maju...klu area saujana impian tu sy pn tk pasti kedai telco& pos kt mana tp mcm pernah nampak je....nnt la klu sy terjumpa sy bgtau...:)

Anonymous said...

Salam K.Milah...klu tak silap ros kedai telco & pos ada kat shop lot prima saujana tu.......

SCLover said...

Ros.. kenape akak tak tahu ye???? huhuhu... nanti sok nak p survey... kalau ada area tu... aminnnn.. kenape selama ni, bersusah p jauh2...

Anonymous said...

salam..adakah pos laju di telco&post lagi murahh ??

SCLover said...

SCLover to Anonymou: maaf sya tak pasti sbb sya tak pernah berurusan di post & telco..

so far all the way direct to post office aje..
tapi sekarang dah jelas: setiap bungkusan poslaju jgn melebihi 30 X 30cm.(or else the higher charged will be applied)

contoh: walaupun berat bungkusan hanya 450gm tapi kalau fizikalnya besar maka kos akan jd mahal. so hati2 bila packaging(spt beg. fizikalnya besar so kena lipat)

harap dah membantu... ada ape2 direct at my mail:SCLover71@gmail.com

nodame arewien said...

baru kena td...huhuhu...brg x smpai 1 kg...tp sb kotak besar, kena rm42.40....terkujat sy kt situ. rsa cm mnyesal plak x tnye awl2.igt drg timbang ikut berat je...huhu