MILLION THANKS kepada yang sudi singgah di SCLover Collection. "SPECIAL THANKS" pada FOLLOWERS "n" FRIENDS yang menyokong SCLover Collection. Luv "N" Regards dr SCLover

Friday, November 4, 2011

MINI TOTE with ZIP - TUTORIAL

Atas permintaan yang saya terima melalui email supaya saya buat tutorial - Beg Tutorial , maka buat pertama kalinya saya usahakan tutorial ringkas ni... mohon manyak2 mahap kalau ada kekurangan... apapun untuk kawan SCLover yg saya hargai - anda boleh email saya macam selalu - sekiranya ada kekeliruan...

Memang dah lama saya plan nak buat Tutorial - atas permintaan kawan2 online. Bukan tak sudi nak buat  @ sharing info.Tapi saya memang tak pandai nak terangkan so takut2 kawan2 tak faham.. Buat info kawan2 jugak , Tutorial ringkas kat bawah ni adalah "one man action  tutorial". Harap kawan2 ok and accepted segala kekurangan..

OK... jom tengok dulu...Meh kita suruh gambar bercakap.Model yang kita nak buat adalah seperti di bawah:

Model Beg : Mini Tote with Zip 
Ukuran  Beg :
8"(panjang) X 5"(tinggi)X 4"(tapak) 
Bahan Asas : 
Material : Pilihan sendiri (Saya gunakan Cotton)
A : Tapak : Ukuran 9 X 5" (1pc Luar + 1pc inner)
B: Bhgn Sisi Tepi : Ukuran 6 X 5"  (2pcs /Luar + 2pcs inner) 
C: Bhgn Badan @ Hadapan : Ukuran 9 X 6"  (2pcs /Luar + 2pcs inner) 
D: Bhgn Poket depan : Ukuran 9 X 4" (1pc)
E : Zip (sila rujuk gambar)
Note : **** Semua kepingan bahagian luar di alas interfacing - Medium Weight ****
A
 B
 C
 D
 E
 Note : Potongan zip biasanya lebih pendek dari ukuran beg (kurangkan dalam 1")
 Note : Set Zip yang telah siap dijahit 
 Langkah 1: Cantuman Beg . Cantumkan A(Tapak Beg) + B (Bhgn Tepi Beg)
 Langkah 1: Cantuman Beg . Cantumkan A(Tapak Beg) + B (Bhgn Tepi Beg)
  Langkah 2 : Cantuman Beg . Cantumkan A(Tapak Beg) + C (Bhgn Hadapan @ Badan Beg)
 Bahagian Luar Beg  yang siap di cantum
 C : Bahagian poket hadapan
 Bahagian Dalaman - berserta sedikit ruang yang ditinggalkan
Tandakan kedudukan tali beg 
 Pasangkan Tali Beg + Kepingan zip
   Gambar atas/bawah: Proses jahitan keliling beg + Proses terbalikkan beg yang telah siap dijahit.
 Siap diterbalikkan... kemaskan dengan peniti..
 Proses pemasangan kepala zip
 Cara msuk kan kepala zip : Rujuk Tutorial saya  di bawah : 
Yupppp...!!! Completed Beg   !!
Untuk Hiasan/Embelishment : Saya pasangkan Eyelet 
Tanpa Hiasa Tambahan EYELET tu  pun OK !!! Beg akan kelihatan dalam bentuk asal

NOTE/AMARAN: TUTORIAL INI ADALAH HAK MILIK MUTLAK SCLOVER.
ANDA BOLEH GUNA N SHARE  TANPA PENUKARAN HAK MILIK ASAL. TERIMA KASIH

10 comments:

SewLove said...

wah tenkiu for tutorial nie..huhu kemas akak jahit ^ ^ nie kene try nie..nurul paling lemah jahit zip tue..

SCLover said...

Nurul.. try la... tak susah sangat... cuma kalau 1st time buat - kekadang hati tak happy..tapi lelama , insy.akan ok..!! wish the best !!

Mila@Rimbun said...

oo akak pasang kepala zip lepas dah habis jahit eks? saya tak terfikir plak nak wan camtuh.. lg senang nak jahit kan. Thanks kak for the tips n tutorial..

SCLover said...

mila...yup..lebih mudah utk jahit keliling tanpa zip... pasang zip last sekali..:-)

SyahNur said...

wah menarik... beg yg cantik... blh try buat ni.. hehe... tq..

Nomaliza Azman said...

Kak, saya kurang jelas dengan bahagian depan zip, yang belakang kak kapit dengan kain, bahagian depan kak secure-kan macam mana? Harap kak boleh jelaskan, TQ!

SCLover said...

Llza.
Sama mcm kita attached flap atau tali beg..right side will face down..bahgn muka atau atas zip akan menghadap ke bawah

Yati said...

Ada benda Yati tak tau, baru tahu tengok tutorial ni. Terima kasih, buat tutorial ni, kak. :)

yan said...

suka tgk bag tutorial ni.. nak ceduk la kak... tq in advance.. :-)

SCLover said...

yan... thx.yup dear,,boleh aje.. silakan :-)