MILLION THANKS kepada yang sudi singgah di SCLover Collection. "SPECIAL THANKS" pada FOLLOWERS "n" FRIENDS yang menyokong SCLover Collection. Luv "N" Regards dr SCLover

Saturday, February 12, 2011

HOW TO INSTALLED ZIP HEAD @ PASANG KEPALA ZIP POTONG

Jom  share the way - How to installed the Zip Head .
Dulu saya paling tak suka guna Zip Potong . Susah nak pasang kepalanya. Asyik senget - tak cantik !!
Seller yang baik hati dah bagitau saya cara yang senang nak pasang  kepala zip.
Mungkin sesetengah orang dah pandai , tapi ..
Apa yang diajar adalah terbalik dari pengetahuan saya sebelum ni.. 
(Selalunya saya masukkan zip dari belakang - Tapi sekarang dari hadapan..)
Jom kongsi , Step by step :

Pic above : The original zip - been cut into your desire lenght.

                         The original  zip  dan satu lagi menunjukkan bahagian yang  dipotongkan (+ 1CM )
 Masukkan Kepala Zip (Perhatikan Kedudukan  Kepala Zip) - Masukkan dari arah hadapan
 Tarik ke hdpn ; kemudian masukkan pula bhgn yang dipotong tadi...
Pegang kuat  dibahagian hujung - dan tarik (** Perhatikan Kedudukan Kepala Zip**)
  Zip siap di pasang... Kedudukan Kepala  Zip  di tarik dengan kepala di hadapan....
Done !! Nicely done and balance .



 Cubalah...., saya rasa cara ini lebih mudah pada saya ...Saya suka !!!
Kaedah  memasukkan kepala zip dari hadapan, lebih mudah kerana ruangnya lebih luas...
Pemotongan sedikit zip di bahagian yang satu lagi ; memudahkan kepala zip di masukkan  dibhgn tersebut..
Pegang di hujung dan tarik ke hadapan..SIAP..!!
Selamat mencuba....

16 comments:

tney@sunflower said...

baik je org kedai tu.. biasanye susah dorang nak ajar..

saya pun guna cara yg sama mmg senang

Liza A. said...

Wah, bagus ni. saya selalu guna cara ni tp, bab yg potong one side tu baru! Selalu pasang zip mesti senget sebelah, kena redo...and redo, leceh, makan masa.

Thanks Kak for the tutorial. Susah nak cari org yg mau tolong ni.

Akak sangat bertuah :)

Kak Ida said...

terima kasih kongsi maklumat..
sebelum ni akak biasanya masukkan ikut belakang bukan ikut kepala zip..nanti nak cuba guna teknik ni pulak..tq

SCLover said...

tney@sunflower , Liza:
ye saya pun rasa dia baik.. willing to share..
saya dah x fobia lg nak pasang zip...rasa senang sangat...

Liza, cubalah.."kesengetan" boleh di kurangkan..

Mila@Rimbun said...

wahhh thanks akak kerana share kat sini. saya pon mmg pikir 2 3 kali nak guna zip potong sbb susah nak masukkan kepalanya ni ler.. nak lekatkan kat kain mmg senang sbb lebar. akan ku cuba sebentar lagi hahaha

SCLover said...

Mila cubalah... nati respon kat sini..heehhe

all my friends out there...
Thx... sebab sudi singgah + luagkan masa...
Sambung lagi nanti ye..now nak prepare utk kelas...nanti pkl 11 ada kelas..jumpa lagi

SCLover said...

K.Ida..cubalah..nanti tengok mana lebih senang...sebab kadang2 kalau kita dah biasa @expert dengan satu cara then cra lain rasa susah gak..selamat mencuba..

Lisa said...

Wow,now dah senang nak guna zip ni..thanks for the tutorial!

SCLover said...

ok lisa..u're welcome..

To Others... jom cuba..

Mila@Rimbun said...

dah cuba kak... 4 kali.. semua ok, cuma yg last terherot ler plak hahaha.. dah siap baru terfikir, apsal tak try masukkan sekali lg.. hahaha

SCLover said...

mila..moga lebih ok@senang nanti..

Rozi Rahman said...

sangat la pandai :) tak penah terpikir nak potong one side tu sikit... :) terima kasih. semoga byk pahala berkongsi ilmu :)

Zaira said...

t kasih berkongsi ilmu.

idakarim said...

selama ni buat ok jer..tp once dah tgk cara2 kat sini..idea baru..he he..mekasih info.

Tini Handmade said...

Tq kak..kongsi tutorial ni..
dulu sy beli zip yg lost n soh org kedai tu pasangkan siap2..
dan bila sy follow akaknya tuto ni..bestnya...sy berjaya...hooray..hihi
tq kak..

Nuraini Kamaruzzaman said...

Tak tau plak ada kaedah ni...tq for sharing the info....