MILLION THANKS kepada yang sudi singgah di SCLover Collection. "SPECIAL THANKS" pada FOLLOWERS "n" FRIENDS yang menyokong SCLover Collection. Luv "N" Regards dr SCLover

Friday, October 29, 2010

10 STEP TO BUILD CREDIBILITY WITH YOUR FOLLOWERS

Dalam pada sibuk2.. dan blogwalking..jom share ..
Jom Intai2... Fikir2kan...
Selepas dibaca pelan2 walau saya tak pandai sangat tapi dapt jugak point2 kat dalam tuh... 
Saya bandingkan ciri2 ini dalam blog2 yang mantoppp...dan mmg ramai pengikutnya..
Ciri2 ini memang ada di situ....
Walaupun kita tak ada semua... tapi mungkin  sikit2 kita boleh ambik...
Saya copykan artikel ni ..yang sampai dalam Gmail saya ...


What is credibility? According to the dictionary it means; "The quality, capability, or power to elicit belief." In short, it means my ability to convey to my followers that I am a truthful and honest guy.

Kemampuan kita untuk membuktikan kepada followers bahawa kita boleh dipercayai dan jujur... Kalau ini, memang ler kita tak ada niat buruk pun...insyaallah ..  nak berblog utk jangkamasa lama..kalau boleh..
You can trust and believe what I say. How do I get you, my readers to believe this about me? 
 10 steps to build credibility with your followers.
1. Verify that the information on my site is accurate
You can do this by getting third party support for the information you present. When you give links to your source material, even if people don't go to those links, you are showing your confidence and trust in what you're giving out. - Kalau yang nih, kita  bagi@present  sesuatu yang kita sendiri buat..dah ada outcome kira accuratelah tu....berkongsi info lagi....Dah cukup lah tuh..Lagi pun kita bukan blog analisis pun ...


2. Show Everyone That You Are Real
We live in an age of scams, inaccuracies, and lies. Showing a physical address, photos of products or offices, and a legitimate website for your organization should boast your credibility.
Nak kena tunjuk pada orang yang kita memang wujud...buktikan...bagi info yang boleh dipercayai tentang kita .Letak gambar orang nampak..kalau jual tunjuk produk ada contact lagi... ok la tuh...

3. Do You Have Experts On Your Team?
Be sure to give their accreditation. People want to be sure you are affiliated with a respected organization. Make sure they know that you are. Don't link with sites that are not credible. Remember, you are who you are by association. - Kalau yang ni cemana erk???Utk company besar2 kot..kalau dah orang tengok link2 pun hebat... orang bertambah confident..So far kita buat sendiri2 aje... individual....ok lah kan..you are, who you are..jadinya kite, kitelah sendiri...kita entiti yang berdiri sendiri..


4. Show That These Experts Are Honest and Trustworthy
Show who they are through some videos, images, or trainings. Let people see that the leadership and training of your organization is solid and true. Don't be afraid to show the value of your group. Kalau yang ni... buat ape?? Buat Tutorial bleh kot..yang kebanyakan crafter friends buat... ok lah tu...utk follower yang berminat leh ler ikut...salah satu cara menghargai dan berkongsi info...(sharing is caring)


5. Put Your Contact Information Out There
So many people are timid and shy about this. You're running a business, how are people supposed to get in contact with you if you don't have an email, phone number, or some other way to get in touch with you? Hohoho... nak berniaga nak berkawan biar ada alamat perhubungan.... cemana nak contact..banyak alternatif..pilih aje..kalau ape pun tak ade cemana orang nak pecaya ...nak ke jadi followers kalau ape pun tak ade...??


6. Make Your Site Professional With The Right Look
Set your site up to look the part and create the image that you are trying to portray. You have just seconds to gain the attention of someone who is surfing the net. - Huhuhuhu... kalo yang nih... memang ler nak bg blog nampak cantik N pro..Nak tarik minat orang.. Tapi kadangkala tak pandai..mcm mak nih...nak well done dengan setting blog pun amik masa...Tak apelah.. kita belajar pelan2...mana ada buah durian yang keluar terus masak dan boleh makan....heheheh...step by step..ok slowly we catch ...

7. Make Your Site Easy To Walk Through and Use
Research shows that if it's hard for someone to maneuver around and see all there is to see, they won't stay long and they won't be coming back.
mmmm... cemana nak buat bg blog kita user friendly....kita kata senang , orang kata susah...Tak ape.. kite leh jalan umah orang ... tengok cemana orang lain susun .. senang nampak @ tidak kalo nak cari barang...Kalau senang @mudah nanti orang datang lagi - orang suka.

8. Update Your Content Often
Not only do the search engines give you more credibility when you do this, but visitors and your followers will also. Fresh new information will keep the traffic lines flowing. - Kalo boleh mmg nak menulis updated tiap masa...tapi kadang tak ade benda yang nak tangkap masuk..tak ape.kita cuba sedaya upaya kemas kini dengan kandungan2 yang ada nilai...jadi pelawat + followers akan msuk setiap kali ada info baru - secara tak langsung traffic flow (jumlah pengunjung yang singgah) akan cantik ... maintain..


9. Use Promotional Ads Sparingly
Remember you are branding you, so try not to bombard people with too many promotions and ads. Keep it to a minimum. You don't want people feeling like their walking through the middle of the yellow pages. Keep them with lots of valuable content. - Blog jangan buat mcm yellow pages... Visitor + followers datang/singgah tapi tengok isi kandungan penuh dengan iklan....Hidangkan dengan kandungan@post yang ada nilai@info berguna/kemaskini


10. Avoid Mistakes - Even The Tiny Little Ones
Typographical errors and broken links hurt a site's credibility more than most people imagine. It's also important to keep your site up and running. You can loose a lot if your site is down for any length of time. - Elakkan kesilapan dalam blog.... Kalau boleh  kita mmg tak nak buat silap.... tapi cemana?? kerana ada perkataan "ter"..Tak ape.. kita cuba sebaik mungkin "avoid"  = elak , bendung...Broken Links pulak....huhuhu... geramnya... lambat/slow pun dah marah...Kalau selalu sangat broken Link... nanti hilang komunikasi, susah nak berhubung...orang pun tak suka.Kejap ada kejap tak ada.... cam chipsmore pulak..

If you can implement these ten simple steps and be consistent with your efforts, your site will be visited quite frequently, your followers will increase, and your search engine rankings will start to rise.

Remember, consistency is the key. Don't just start and do it for a month or two, keep at it and you will see results.
 

Boleh ke kita buat?? Rasa kalau buat jadi ke @tidak ???
Heheheeh.... Jom kita try la dulu...tapi almost dari ciri2 tu kita mmg dah concern = titik beratkan dalam blog kita..Kesimpulannya, Kita mmg dah ada kesedaran tentang hal nih...cuma ianya tak diperincikan...
 
Artikel from : Brian Gosur - After thirty five successful years at Ford Motor Company, Brian Gosur has a new career as an entrepreneur, network marketer, and internet marketing coach. To learn more about him, visit his website at http://www.bgosur.com.

2 comments:

DiahRothman said...

What was stated are all facts and to be abide-by ... Thanks for all these... great!

SCLover said...

sama2 kak.. just sharing...